Mensenverhalen komen tot leven bij opening expositie ‘Levensboek’

03
okt
2010

‘€˜Elk mensenverhaal is het waard om verteld te worden’€™. Dat is de essentie van het project ‘€˜Levensboek’€™, dat Traverse dit jaar voor het derde jaar op rij organiseerde in samenwerking met Schildercoach. Een zestal cliënten van Traverse deden dit jaar mee. Hun werken zijn van 1 tot en met 17 oktober te zien bij Kunstpodium T (Noordstraat 105 in Tilburg). Op vrijdagmiddag 1 oktober werd de expositie officieel geopend door Hein Meijs, sectormanager van Traverse. Hij noemde het een project om trots op te zijn. Er was echter ook een heel triest bericht: Ellen Schenkelaars, een van de twee begeleidsters van het kunstproject, is enkele weken hiervoor plotseling overleden. Haar collega Monique Klaassens herdacht haar met veel respect.

Een zestal kunstenaars, allen cliënten van Traverse, deed dit jaar mee aan het project Levensboek. Uitgangspunt: vertel het verhaal van je leven via een ‘€˜boek’€™ dat een ander intuïtief kan ‘€˜lezen’€™. Elk levensboek toont gebeurtenissen, ideeën of dromen van de maker, die hij/zij vervolgens zichtbaar heeft gemaakt via woorden en beelden.
Een van de deelnemers van het project van dit jaar is Laura (zie foto). Ze maakte een huis in diverse panelen van hout (als een soort dominostenen aan elkaar gelegd), die ze eerst schilderde met muurverf en vervolgens lakte. ‘€œMet dit kunstwerk, waar ik acht weken aan heb gewerkt, benadruk ik de diverse positieve punten in mijn leven. Zo staat de gekalligrafeerde Z voor de beginletter van de naam van mijn zoontje Ziggy. Midden in het kunstwerk staat een zon afgebeeld met daar het gezicht van mijn zoontje, want hij is voor mij de zon in mijn leven.’€ Ook de verschillende andere elementen in haar kunstwerk hebben zo een speciale betekenis; niets staat er zomaar.

Het kunstwerk van Kishora bestaat uit een boek dat opengemaakt kan worden door aan een paar touwtjes te trekken. Hij beeldt hiermee een zoektocht uit naar zijn oorsprong. Enkele jaren geleden is Kishora verhuisd van de ‘€˜goddelijke omgeving’€™ van zijn geboortegrond Kasjmir naar een ‘€˜concrete city’€™ (Londen). Centraal in het kunstwerk staat een afbeelding van de Taj Mahal, een heiligdom in India dat Kishora graag een keer wil bezoeken. Elders in het kunstwerk staan tekens uit de I Ching, een Chinees orakel.

Karen maakte een compilatie van meerdere tekeningen/schilderijen. Een daarvan was een oliepastel met allerlei harten, die stonden voor mensen in zijn omgeving. Hoe intensiever het contact, hoe donkerder de harten. Anneke verbeeldde met haar kunstwerk een zoektocht naar licht. Het kunstwerk moest in haar ogen vuil en lelijk en bespijkerd zijn. Daarom werkte ze onder meer met zo lelijk mogelijk hout en met een buis met roestplekken. Aan haar kunstwerk heeft ze een aantal wasknijpers bevestigd, waarop kaartjes van vrienden en kennissen kunnen worden gehangen.
Boudewijn tot slot maakte een kunstwerk bestaande uit drie bogen. Daarin hingen een aantal touwen met daaraan in totaal 42 gedichtjes. Het gaat om fragmenten uit het werk van bekende schrijvers die hij ooit heeft gelezen, en die bepaalde fases uit zijn leven weergeven in dichtvorm. Na de expositie krijgt zijn kunstwerk een plaatsje in het centrum voor spiritualiteit van zijn zus.

Wil je een bezoekje brengen aan ‘€˜Levensboek’€™, dan heb je nog tot en met 17 oktober de tijd. Expositiedagen zijn op donderdag van 13.00 tot 21.00 uur en op vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 18.00 uur.

(Van maandag 11 tot en met vrijdag 15 oktober is de expositie te zien in Tracee, de ontmoetingsruimte van Traverse aan de Reitse Hoevenstraat 6 in Tilburg. Dagelijks te bezichtigen van 9.00 tot 15.00 uur.)

Reacties

  1. Karen Wanga zegt

    Ik ben blij dat ik weer mag delen dat het met me heel goed is gegaan, maar kan wel beter.
    Wil graag contact. Ik zie uw antwoord graag tegemoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>