Open dag Traverse geeft inzicht in leefwereld cliënten

07
okt
2010

Op dinsdag 5 oktober organiseerde Traverse een open dag voor belangstellenden. Die vond plaats op het terrein aan de Reitse Hoevenstraat. Je kon daar een kijkje nemen bij de verschillende activiteiten waaraan cliënten kunnen deelnemen. Zo kon je een handje meehelpen in de productiehal, je kookkunsten laten zien in de keuken of de wijk mee schoonmaken met Mini Jobs. Op die manier kon je tevens wat meer te weten komen over de leefwereld van cliënten die aan die activiteiten meedoen.

Productiehal

Zo kon je bijvoorbeeld een uur meedraaien in de productiehal. Daar worden onder meer kunststof draden voor een ophangsysteem in afsluitbare plastic zakjes gedaan. De werktijden in de productiehal zijn van 8.30 uur tot 11.45 uur en van 12.45 tot 16.00 uur. Al houdt niet iedereen zo’n hele dag vol: er zijn er die niet langer dan 2 uur per dag werken.
Medewerkers krijgen per dagdeel een vergoeding van ‘‚¬ 2,50. Een van hen is Dré. “Ik vind het hier wel gezellig. Er is muziek en je kunt onder het werk een praatje maken.” Hij is wel blij met de afleiding die het werk biedt. Hij vindt de weekenden erg saai op de plek waar hij verblijft; dan is er niets te doen. Overigens blijkt hij Gerrit Poels nog te kennen uit de tijd dat deze net  begon in de Poststraat.

Mini Jobs

In de directe omgeving van de Reitse Hoevenstraat kon je een handje meehelpen bij Mini Jobs. Daarbij worden met grijpstokken stukken zwerfvuil in plastic zakken gedaan. Traverse krijgt van het BAT steeds een bepaalde opdracht, met daarbij een kaartje van het schoon te maken gebied. De meeste deelnemers aan Mini Jobs zijn afkomstig van het Sociaal Pension of van de Gasthuisring (Dienstencentrum en Crisisopvang). Zij vinden het vaak prettig om overdag een bezigheid te hebben. Temeer daar ze per ochtend een vergoeding krijgen van 5 euro. Per klusje doen er zo’n acht à tien mensen mee. Elke dag gaat om 9.30 uur het busje op pad, en er wordt gewerkt van 10 tot 13 uur.
Dit project is ongeveer vijf jaar geleden van start gegaan. Sectormanager Hein Meijs ontleende de naam aan een Duitse regeling, waarbij werklozen kleine werkzaamheden mogen aannemen als opstap naar een betaalde baan, tot een maximum van 400 euro per maand. Naast Tilburg kent ook Rotterdam een soortgelijk project, dat daar Topscore heet. Sinds enkele maanden is Han Ceelen begeleidster van Mini Jobs. “Aanvankelijk dacht ik nog dat deze mensen niets meer wilden, maar er blijkt toch meer in te zitten dan ik dacht. Temeer daar ze het vaak prettig vinden om overdag een bezigheid te hebben. De mensen uit de wijk zijn ook blij dat de mensen van Mini Jobs een ochtend bezig zijn geweest. Alles is dan weer lekker schoon. Overigens werkt Mini Jobs op maandag altijd in het gebied rond het Dienstencentrum aan de Gasthuisring. Mensen die bezwaren hadden tegen het Dienstencentrum worden op die manier wat positiever gestemd.”

Cursussen voor cliënten

Tijdens de open dag werd er ook een overzicht gegeven van ondersteunende cursussen die cliënten kunnen volgen. Om zelfstandig te kunnen wonen, heb je bepaalde vaardigheden nodig: zowel sociale vaardigheden als enkele praktische vaardigheden. Traverse is acht jaar geleden met deze trainingen begonnen. Sociale vaardigheden worden geoefend in zogeheten Goldstein-cursussen. Daarin worden stap voor stap thema’s behandeld als actief luisteren, een praatje maken, omgaan met kritiek, voor je mening opkomen en omgaan met waardering. Behalve Goldstein worden er ook trainingen gegeven in agressieregulatie. Daarbij leren mensen om beter om te gaan met hun agressie. Ze leren tijdig signalen herkennen dat hun spanning oploopt, en wat ze dan kunnen doen. Bij een hogere ademhaling leer je om meer vanuit je buik te ademen. Ook leer je om eerst tot tien te tellen.
Ook worden praktische vaardigheden aangeleerd, zoals schoonmaken en opruimen. Om het spelelement erin te brengen, wordt er ook een ‘€˜afvalrace’ gespeeld. Daarbij is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk een berg afval scheidt. Verder kunnen cliënten leren om goedkoop een lekkere en gezonde maaltijd klaar te maken.

Informatieve videofilm

Gedurende de ochtend werd in de centrale ruimte Tracee doorlopend informatie gegeven over Traverse, onder meer met een videofilm. Daarn werd onder meer uitleg gegeven over de Crisisopvang aan de Gasthuisring. Mensen daar worden gestimuleerd om niet daar te blijven zitten, maar door te stromen naar een plek in de samenleving. Ook werd een en ander verteld over het interventieteam. Dat stelt bijtijds orde op zaken om een dreigende huisuitzetting te voorkomen. Ook kan het bij ernstige vervuiling helpen met opruimen.
Deze open dag werd afgesloten in Tracee met een gezamenlijke lunch met soep, sandwiches en wraps. Dat ging er wel in na een ochtendje werken. Na een goed gevulde ochtend ook een goed gevulde maag. En het bood tevens gelegenheid om op je gemak nog wat bij te kletsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>